Kaas… Wie houdt er niet van?
Kazen zijn heerlijk: simpel op een boterham, gesofisticeerd gedresseerd op een kaasplak of verwerkt in een gerecht. In maart slaan we bij Belgocatering de handen in elkaar met #Kazenvanbijons om onze Belgische kazen onder hun welverdiende stolp te zetten. Kaas is een dankbaar product om mee te koken, daar zijn onze getalenteerde chefs het roerend over eens. Vier weken lang laten ze daarom zien hoe veelzijdig en lekker kazen van bij ons zijn. Elke week zetten we daarvoor een bijzonder gerecht op het menu.
Week 1 (14/03 – 18/03)
KLASSIEKER – kaaskroket met Chimay-kaas
Week 2 (21/03 – 25/03)
Pasta 4 Kazen met pistache en hazelnoot
Week 3 (28/03 – 01/04)
Salade Niçoise met Berloumi
Week 4 (enkel op woensdag 6/04)
Luxe croque/club with a twist met Passendale kaas
Naast de focus op Kazen van bij ons focussen we in maart ook op het beperken van voedselverspilling. Daarom geven we je graag enkele handige tips mee om ook thuis je kazen langer te bewaren! Want ja, elk kaasje heeft zijn eigen klimaat :) Hoe en waar bewaar je je kaas het beste? Hoe lang kan je hem bewaren en is kaas in te vriezen? We zochten het voor je uit!
- Bewaar je kaas niet TE koud, want zo gaan er heel wat waardevolle smaakstoffen verloren. Onderaan je koelkast, in de groentenlade bijvoorbeeld, is de temperatuur net iets hoger dan centraal in je koelkast. Dat is dus het plekje waar je je kaas het beste bewaart.
- De verpakking van je kaas weggesmeten? Niet getreurd. In een velletje bakpapier bewaart je restje kaas ideaal. Zo kan de kaas nog ademen én dat komt de bewaring en de smaak ten goede.
- Een plastic bewaardoos is geen overbodige luxe. Om ervoor te zorgen dat je kaas andere koelkastgeurtjes niet opneemt én je koelkast niet naar 'dat ene restje blauwe schimmel-kaas' ruikt is een omdoos van het type Tupperware ideaal.
De houdbaarheidsdatum van kazen vind je terug op de verpakking, maar algemeen geldt de regel hoe harder de kaas, hoe langer hij te bewaren is. Zachte kazen bevatten veel meer vocht en zullen daarom minder goed bewaren in de koelkast. Dat stukje Damse Mokke eet je dus maar beter nog snel op, vooraleer je het bakpapier en de bewaardozen bovenhaalt.
En invriezen? Kan dat? Ja hoor! In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, deze blijven tot acht maanden goed in de diepvriezer. Een handige tip is om je harde kazen te raspen vooraleer je aan het invriezen slaat. Zo blijft enerzijds de structuur en kwaliteit van de kaas beter gegarandeerd en anderzijds heb je zo altijd lekker geraspte kaas van bij ons in het vriesvak zitten! Er is dus geen enkel excuus om niet overal een kaaskorstje op te doen!
Meer weten over Kazen van bij ons? Lees er alles over op de website van Lekker van bij ons