Eén derde van al het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt belandt in de vuilnisbak. Dat komt neer op 1.3 miljard ton voedsel, waarvan 14% afkomstig is uit de foodservice markt.
Belgocatering ging daarom, als sustainability-pionier, een samenwerking aan met Orbisk, een geautomatiseerde foodwaste monitor die onze keukens nog duurzamer zal maken.
Circulaire keuken
Bij Belgocatering kiezen we voor een bewuste én circulaire productkeuken. Dat wil zeggen dat onze chefs zélf het menu bepalen en zelf hun ingrediënten bestellen. Op die manier zijn we er zeker van dat het aanbod in de restaurants optimaal afgestemd is op de gasten én er dus minder weggegooid zal moeten worden. Daarnaast worden ingrediënten maximaal gerecupereerd en doen we op zie manier inspanningen om zo weinig mogelijk afval te genereren.
Voedselafval beperken begint in de keuken
Het is de verantwoordelijkheid van onze chefs om de aankoop van ingrediënten zoveel mogelijk af te stemmen op de wensen van restaurantgasten. Daarnaast wordt, in bepaalde vestigingen, organisch afval uit de keuken en etensresten van restaurantgasten omgevormd tot compost. Deze compost is de ideale voedingsbodem voor onze eigen culinaire moestuin. Met dit Gaul&Millau bekroonde Incompany farming-concept, leggen we een kruidentuin aan waar onze chefs de kruiden kweken waarmee ze hun gerechten verrijken.
Meten is weten
Het Orbisk systeem helpt onze chefs de foodwaste-stroom in zijn keuken te begrijpen en zorgt ervoor dat hij zijn aankoop- en productiebeleid kan aanpassen naar de wensen van restaurantgasten. Het systeem, dat draait op revolutionaire artificiële intelligentie, wordt vandaag al toegepast in 7 van de 34 Belgocatering-restaurants. De uitrol zal zich verderzetten in de tweede helft van 2022. Met behulp van beeldherkenning herkent Orbisk automatisch welke ingrediënten worden weggegooid, in welke hoeveelheid én op welk moment van de dag, want meten is weten!
Individuele verantwoordelijkheid
Belgocatering kijkt niet alleen naar zijn medewerkers om de voedselverspilling tot een minimum te herleiden. We verwachten ook inspanningen van onze restaurantgasten. Zo werd maart omgedoopt tot zero waste-maand, met een sensibiliseringscampagne naar restaurantgebruikers creëerden we bewustwording én zorgden we ervoor dat hun ogen niet systematisch groter waren dan hun maag. Een mooi voorbeeld van hoe een gezamenlijke inspanning een aanzienlijk verschil kan maken.
Ecovadis
De inspanningen van Belgocatering worden beloond. In november 2021 werden we als eerste cateraar in België beloond met een zilveren EcoVadis-certificaat. Een bewijs dat we bij 25% van de meest duurzame bedrijven ter wereld horen. In 2022 gaan we, dankzij enkele minimale bijkomende inspanningen, voor een gouden certificaat.
Meer weten over onze samenwerking met Orbisk? Geef ons een seintje en we lichten het graag verder toe!
Info@belgocatering.be