Maar liefst 1/3 van al het voedsel geproduceerd in de wereld belandt in de vuilnisbak. Voor de gemiddelde Belg is dat zo'n 18 tot 26 kilogram voedselverlies. Die gigantische afvalberg heeft niet alleen een financiële impact (zo'n 89 euro per persoon per jaar), maar ook een aanzienlijke ecologische impact. Reden te meer dus om onze inspanningen achter de schermen tot IN het bord te brengen en deze maand een breedschalige campagne te voeren in al onze restaurants.
Voedselverspilling, dat vinden wij een vies woord.
Bij Belgocatering werken we ontzettend hard aan het minimaliseren van voedselverspilling, en dat doen we zowel achter als voor de schermen. Onze keukenteams zijn elke dag bezig met het optimaliseren van aankoop en productie-processen. Het Orbisk-systeem helpt ons daarbij. Met deze slimme camera registreren we voedselafval in de keuken zelf. Zo verminderen we food waste achter de schermen tot wel 50%, van een goeie start gesproken...
Om voedselverspilling op consumentenniveau te reduceren werkten we als eerste cateraar samen met Toogoodtogo. Niet verkochte maaltijden worden (ook in gesloten omgevingen) aan een verminderde prijs aangeboden en op die manier van de afvalberg gered.
Laat je ogen niet groter zijn dan je maag
Vooraf geportioneerde schotels of samengestelde gerechten? No thanks. Eén van de voordelen van het frontcooking-principe van Belgocatering is het contact tussen keuken en consument. Doordat borden bij ons à la minute opgeschept worden kunnen porties flexibel bijgestuurd worden. Liever wat minder aardappelen en een schepje groenten extra? Onze chef zorgt er met plezier voor. Want voedselverspilling begint in de keuken en eindigt in je bord.
Wat kan je zelf doen om voedselverspilling tegen te gaan?